Allt om Persienner – Välkommen vårsol

persienn

Vårsolens varma strålar är det ingen som kan motstå. Till och med att putsa fönsterna från vinterdammet känns enkelt och går som en dans. En varm solig vårdag när solen äntligen börjar titta fram är underbart och man känner hur kroppen väcks till liv. Detsamma gäller våra växter som efter en välbehövlig vintervila tar ny fart och börjar växa och frodas,  men det finns en baksida med de sköna välkomnande solstrålarna.  De kan bli lite för intensiva och starka vilket gör att växterna som annars spritter av växtkraft plötsligt börjar sloka och blir bruna och tappar sin växtkraft. Då finns persiennerna där som en hjälpande  skugga åt både dig och växterna.

Mellan eller utanpå persienner?

Det finns flera olika sätt att ha sina persienner på. En del fönster har plats att installera dem mellan fönsterglasen och har tunna blad av metall, medan andra måste installeras utanpå glaset och ofta är gjorda av trä och lite tjockare än de som installeras mellan fönsterna. Det fiffiga med persienner är att du kan dra upp den under den mörka årstiden för att släppa in maximalt med ljus. De tar liten plats och syns knappt när man dragit upp dem.  När du fäller ner dem för att få skugga kan du vinkla dem i olika lägen för att själv välja hur mycket sol de ska tillåtas exponera inne i rummet och på dina växter på fönsterbrädan.

Rengöring av persienner

Det är relativt enkelt att rengöra persienner. Det finns specialvippor som man för mellan lamellerna på persiennen för att få bort allt damm. Du kan även spraya dem och låta smutsen droppa ned på en handduk som du lagt under persiennen. Jag skulle nog föredra att använda dammvippan då det är enklare och går fortare.  Byt snören till dina persienner lite nu och då. Persienn snören har lätt för att torka ut när de hänger i fönstret. Solens strålar gör snörena sköra efter ett tag och till slut brister de. Det är inte vackert med en persienn som hänger som en solfjäder i fönstret.  De kostar inte många kronor och håller dina persienner fräscha.

Det lönar sig ekonomisk med bra persienner

Om du underhåller dina persienner har de ett bra andrahandsvärde och du kan göra en bra affär på dem. Det är många lägenhetsinnehavare som säljer sina persienner vidare till den som har för avsikt att hyra lägenheten efter dig. Du kan även spara energi om du målar dina persienner svart och fäller ned dem på dagen under stark sol, de alstrar då värme under natten. Det kan även fungera som ett extra filter för att behålla värmen ungefär som en termos gör.

Skugga skyddar

Som vi antytt ovan så finns det många möjligheter med persienner, men trots det så är huvudsaken att kunna skugga som en persienn uppfyller och som de flesta tänker på när man nämner ordet persienn.  Genom att skugga och stänga ute lite av solstrålarna så spar man även på textilier och möbler. Trots de underbara solstrålarna så är de tillräkligt starka för att bränna sönder och bleka gardiner, möbler, tapeter och golv. Inomhus klimatet blir behagligare om man kan sila solstrålarna och göra rummet lite svalare.

En skyddande barriär

Förutom att stänga ute solstrålar så kan persiennerna användas till att stänga ute nyfikna blickar under delar av dygnet. Det är skönt att kunna dra ned en persienn och vinkla om den när det är dags att byta om och gå till sängs för kvällen. Det är inte så roligt att exponeras mot omvärden utan det är ganska skönt att få stänga om sig lite. Detsamma gäller i barnens rum och speciellt under sommaren. Det kan vara lite av en utmaning att få de yngsta att förstå att det är natt och att det är dags att sova när det är lika ljust utomhus på natten som det är på dagen. Då är det ganska skönt att stänga ute lite ljus för att markera att det är natt och dags att sova.  Detsamma kan även gälla dig själv under sommarhalvåret. Man kan även vända på det och dra upp persiennerna för familjens tonåringar som älskar att sova under dagen och vara vaken under natten. Väck dem genom att dra upp persiennerna och låta solens strålar flöda in i rummet.

 

 

Kommentera