Flyttstäda själv eller anlita städfirma?

Flyttstädning Stockholm

Det tar tid att göra en flyttstädning men när man vet hur man gör blir det ändå lätt att städa på ett sätt som duger till nästa invånare. Enklast är det naturligtvis att hyra en städfirma och låta dem göra jobbet. Om du bor i Stockholm har du flera olika företag att välja på.

Om du ändå väljer att göra jobbet själv kan du börja med köket för där brukar det finnas mest att göra i samband med flyttstädningen. Du kan ta och först rengöra fläkten, ta ut filtret och rengöra den. Hur man gör detta beror på modellen av fläkt men de flesta filter brukar man kunna tvätta med vatten och såpa eller annat rengöringsmedel. Efter fläkten kan du fortsätta med att torka dörrar, skåpluckor och listor. Detta kan man göra med en vanlig ren disktrasa eller en fuktig dammduk. Om du vill vara noga kan du även olja alla träytorna. Välj i då fall olja som passar i köket där den kommer i kontakt med mat. Alla skåpen ska torkas invändigt för att flyttstädning ska vara fullständig och godkänt. Du kan alltså vara extra noga med att rengöra skåpens insidor där det lätt samlas matsmulor och damm.

Om du anlitar en städfirma i Stockholm får du allt detta gjort snabbt och proffsigt.

Rengöra ugnen

Spisen ska torkas och ugnen ska rengöras. Det finns olika sätt att göra rent ugnen, ofta stryker man rengöringsmedel i ugnen och värmer ugnen till ungefär 150 grader och smutsen är ganska lätt att avlägsna. Om du värmer ugnen till ca 250 grader efter rengöringen försvinner doften av rengöringsmedel. Bakom spisen samlas det ofta skräp och matrester så glöm inte att flytta spisen och rengöra baksidan av spisen och golvet bakom spisen. Mikrovågsugnen ska torkas både invändigt och utvändigt.

Rengöra kyl och frys

Kyl och frys ska man också flytta fram och torka baksidan och golvet under dessa. Frysen kan du avfrosta om du inte har en frys som avfrostas automatiskt. I så fall torkar du bara frysens insida och låter torka bra innan frysen sätts på igen. Om du måste avfrosta frysen ska du räkna med att det kommer att ta några timmar innan avfrostningen är klar och du kan rengöra frysen. I så fall är det enklaste att börja avfrosta frysen samtidigt som du gör andra saker.

Rensa avloppen

Om du vill göra en bra flyttstädning ska du även rensa avloppen både i köket och i badrummet. En gammal tandborste fungerar bra i att avlägsna smuts i trånga ställen i handfatet och vattenlåset i dusch och bad. Toaletten ska rengöras noggrant, likaså badkar och handfat. Ättiksprit är bra att använda när man vill få bort kalkavlagringar. En svamp och en gammal tandborste fungerar bra även här. Ättiksprit ska ändå inte användas på natursten. För att rengöra handfatet, badkaret och dusch kan du använda en vanlig kursvamp och något rengöringsmedel som är avsett för badrummet. De brukar ta bort smuts effektivt. Toalettstolen ska rengöras både invändigt och utvändigt samt på sitsen och under sitsen. Använd en skursvamp, toalettborste, ett rengöringsmedel för toaletten och torka med papper. Om du låter toalettrengöringsmedlet verka en stund innan du spolar, brukar smutsen lossna lättare. Putsa speglarna med glasputs och torka dörren och listorna med en fuktig trasa och rengöringsmedel. Om du låter en städfirma göra flyttstädning åt dig kommer du säkert vara nöjd med resultatet. Till exempel i Stockholm kan du ringa till flera olika städfirmor och fråga priser innan du bestämmer dig.

Att putsa fönster hör ihop med flyttstädning

Att putsa fönster hör till flyttstädning och det kan ta tid om du har många fönster att putsa. Du kan putsa fönster med fönsterputs och papper. Du sprutar fönsterputsmedlet på fönsterrutan och torkar med papper. Välj gärna papper som inte luddar. Du kan även använda vatten med diskmedel i, en svamp, en hushållsduk/papper och fönsterskrapa. Du kan börja med att öppna fönstren och putsa utsidorna. Om du använder fönsterputs och papper sprutar du rengöringsmedlet på fönster och torkar med papper. Om du tvättar med vatten tvättar du med svamp och torkar därefter med fönsterskrapa. Arbeta från sida till sida. Fönsterkarm och kanterna torkar du med en ren hushållsduk. Därefter är det bra att fortsätta med fönster i mitten, sedan insidorna av fönstret. Eventuella persienner ska torkas samtidigt eftersom de lätt samlar damm.

Övriga ytor som behöver rengöras

På samma sätt går man noga igenom hela huset/lägenheten. Hushållsmaskiner, lampor och element ska torkas. Glöm inte tvättmaskinen i badrummet där speciellt tvättmedelsfacket ofta blir lätt smutsig.

Alla ytor ska torkas; dörrar, karmar, hyllor, listor, väggar, skafferiet. Glöm inte garderober. När allt detta är gjort dammsuger du lägenheten noga och torkar golvet och så är flyttstädning gjort för denna gång. Välj gärna att anlita en städfirma i Stockholm och flyttstädning blir snabbt och proffsigt gjort.

 

 

 

 

 

Kommentera